Het glazen plafond van AI

Return to blogs

Het glazen plafond van AI

We lopen met z’n allen tegen het plafond van Artificiële Intelligentie aan. 

In ons oprichtersinterview verwezen we al naar de recente studie van de Vlaamse Overheid die een helder licht op deze problematiek werpt. De studie vormt een brug naar de reden waarom MbarQ is opgericht. Als trusted advisor begeleiden we bedrijven om artificiële intelligentie en data toepassingen haalbaar, schaalbaar én toegankelijk voor iedereen te maken.

De positieve impact van AI 

De resultaten van de AI barometer 2021 (…) geven duidelijk aan dat het inzetten op slimme datasystemen een positieve impact heeft op de concurrentiepositie van onze bedrijven.

Eenvoudig uitgelegd, komt het toepassen van AI binnen een bedrijf neer op de mogelijkheid om computersystemen slimme uitspraken te laten maken op basis van data. AI is een cruciale bouwsteen om je bedrijf digitaal te transformeren. Het helpt je om slimme voorstellen te doen aan je klant, de klantbeleving van je producten en services te verhogen, productieprocessen te vereenvoudigen en verbeteren, administratieve processen te automatiseren, etc. 

De resultaten van de AI barometer 2021 (EWI. Innovatie van de Vlaamse Overheid, 2021) geven duidelijk aan dat het inzetten op slimme datasystemen een positieve impact heeft op de concurrentiepositie van onze bedrijven: 

  • 30,7% van de 1700 respondenten bracht het afgelopen jaar nieuwe en/of verbeterde producten en diensten op de markt
  • 51,7% ondervonden een kwaliteitsverhoging bij de ondernemingsprocessen 
  • 31,9% realiseerde een kostenreductie

En toch: het glazen plafond van AI 

Het AI-plafond situeert zich op twee niveaus. Allereerst zien we dat 75% van de bedrijven in Vlaanderen nog niet gestart is met slimme data toepassingen. Velen daarvan hebben er zelfs geen plannen toe. Daarnaast ondervinden degenen die al wel gestart zijn, moeilijkheden om de technologie breed inzetbaar te maken binnen het bedrijf. Zo blijft het beperkt tot één of enkele use cases. Hoe je er ook naar kijkt, artificiële intelligentie blijft te vaak een zaak van enkele innovators. 

De respondenten van de AI barometer 2021 lopen om volgende redenen tegen het plafon van AI aan:

  • het gebrek aan praktische kennis en vaardigheden over het domein
  • moeilijkheden om mogelijke toepassingen in te schatten 
  • te weinig toegankelijke kennispartners
  • minder evidente kosten-baten verhouding en regelgevende aspecten

De kijk van MbarQ

Volgens Stefan Schoonbrood en Erik Klewais, oprichters van MbarQ, kan de implementatie van AI fors versnellen bij zowel de huidige gebruikers als de voorlopig niet-gebruikers van de technologie.

Volgens Stefan Schoonbrood en Erik Klewais, oprichters van MbarQ, kan de implementatie van AI fors versnellen bij zowel de huidige gebruikers als de voorlopig niet-gebruikers van de technologie. Hoe doe je dat?

  1. Stop met nadenken over AI. Laat de technologie om te beginnen achterwege. Denk eerder aan welke verbeteringen je eindklanten willen, hoe je extra business kan doen, welke processen er vandaag absoluut niet efficiënt zijn etc. Als je deze opportuniteiten eenmaal ziet, ga je vervolgens op zoek naar hoe je ze kan realiseren. 
  2. Gebruik haalbare technologie. De technologie heeft rasse schreden vooruit gezet. Het is niet langer die onstabiele wereld van voorheen. Momenteel kan je er  op een gestandaardiseerde en gebruiksvriendelijke manier mee aan de slag. Het Microsoft ecosysteem is hier een voorloper in.
  3. Organiseer je op de juiste manier. Veel bedrijven lopen in de val lopen door de technologie en kennis te centraliseren bij enkele interne of externe experten in hun bedrijf. Dit is misschien interessant in het begin, maar voor je het weet loop je tegen een muur aan. Laat het groeien op een juiste manier, samen met je ambities.

Met MbarQ begeleiden wij bedrijven om door het glazen plafond van AI te breken, met een aanpak gestoeld op bovenstaande principes.

MbarQ zal geregeld haar visie delen over deze topics. Als je dit interessant vindt, volg ons dan op LinkedIn of schrijf je in op onze website www.mbarq.be.

News

Most recent blogs.