Interview met de oprichters: data & AI schaalbaar en haalbaar gemaakt

Keer terug naar blogs

Interview met de oprichters: data & AI schaalbaar en haalbaar gemaakt

Wie zijn jullie en wat gaan jullie doen met MbarQ?

Ik ben Erik Klewais en ik heb een sterke expertise in data en AI. Bij VDAB heb ik een lange carrière achter de rug in data warehousing en de laatste 5 jaar in het uitbouwen van een AI team. Daarna heb ik 3 jaar bij de Federatie van Notarissen gewerkt en was ik verantwoordelijk voor het uitwerken van een nieuwe data strategie binnen de digitale transformatie. Ik ken Stefan vanuit mijn tijd bij VDAB, die me vroeg om samen bij Bluu iets op te starten. 

Erik en ik zijn een goede combinatie, we hebben in het verleden succesvol samengewerkt binnen de wereld van AI. Daar waar hij een strategisch/technische insteek heeft, heb ik een meer business insteek. Mijn achtergrond in data & AI komt vooral van mijn ervaring als management consultant. Zo heb ik onder andere bij Cegeka en Deloitte heel wat klanten begeleid op vlak van data & AI. 

Oprichters Stefan Schoonbrood en Erik Klewais

“Artificiële intelligentie wordt door velen aanzien als exotisch en complex. Dat moet anders. We willen data & AI toepassingen haalbaar en schaalbaar maken.”

Hoe brengen jullie al die ervaring en kennis samen bij MbarQ?

We vertrekken van wat we in het verleden geleerd en gezien hebben op de markt. Data is alsmaar alomtegenwoordig en de hoeveelheid data die gecreëerd en gebruikt wordt, stijgt dag na dag. Elk bedrijf zal ermee aan de slag moeten. Tegelijkertijd wordt het vanuit een technisch perspectief stilaan veel gebruiksvriendelijker om die data doelgericht te gebruiken. De tooling is er dus, maar ondernemingen zijn nog niet vertrouwd genoeg om ermee om te springen. 

Een recente studie van de Vlaamse Overheid wijst uit dat 75% van de bedrijven nog geen AI-competentie heeft. Waarom is dat? Voornamelijk door een gebrek aan kennis. AI wordt nog door velen aanzien als exotisch en complex. Daarnaast vinden ondernemingen die vandaag wel al aan de slag zijn met AI, het moeilijk om toegang te vinden bij business gebruikers. Wij willen ervoor zorgen dat AI haalbaar wordt voor elk bedrijf, van klein tot groot.

Hoe gaan jullie dit aanpakken?

We hebben in het verleden al meermaals grote en complexe AI teams opgericht en ondervonden wat de moeilijkheden zijn. Dat moet anders. We willen data en AI toepassingen haalbaar en schaalbaar maken op basis van drie parameters:

  1. Business first: we implementeren AI vanuit een business approach, niet vanuit een technisch perspectief.
  2. Microsoft Azure technologie: Microsoft is dé game changer in het toegankelijk maken van AI. Dankzij de Azure Cloud Suite wordt AI tooling haalbaar en gebruiksvriendelijk.
  3. Schaalbare organisatie: we richten organisaties in om op de juiste manier met AI aan de slag te gaan, op maat van hun ambitie.

Hoe past dit binnen de filosofie van Bluu en De Cronos Groep waar MbarQ deel van uitmaakt?

Bluu wil een trusted advisor zijn in het genereren van infinite business, oftewel de oneindige digitale transformatie die bedrijven ondergaan. Wij geloven dat elke onderneming daartoe in staat is, op voorwaarde dat ze hun data op een slimme manier inzetten in al hun producten en services. Anders gezegd: de adoptie van AI moet dus accelereren. Dat kan enkel als AI meer haalbaar wordt. 

“Te veel bedrijven denken dat hun data op punt moet staan om aan AI te doen. Zulke bedrijven missen veel kansen. Je zou verbaasd zijn wat er al kan met hun data vandaag.”

Is het geen grote stap voor bedrijven om AI te implementeren?

De investering voor bedrijven wordt stilaan minder groot door de inspanning van bijvoorbeeld Microsoft. Zo is de technologie een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Trajecten van jaren kunnen herleid worden tot maanden en weken. Je kan dus veel sneller starten met AI, maar je moet bij een aantal zaken goed weten wat je doet. Databeschikbaarheid, datakwaliteit, ethiek, privacy en veiligheid blijft een continu werkpunt, maar je moet het zien als een gradueel proces dat je niet mag verhinderen om op de trein te springen. Te veel bedrijven denken dat hun datakwaliteit op punt moet staan om aan AI te doen of denken zelfs dat ze geen data hebben. Zulke bedrijven missen veel kansen. Je zou verbaasd zijn wat er al kan met hun data vandaag.

Wat zijn jullie persoonlijke ambities?

We zien dat het volle potentieel van AI nog lang niet benut is. De technologie om dit te doen, is voor handen. Nu is het tijd om die innovatie ook operationeel en doelgericht te maken. Daarom helpen wij organisaties AI haalbaar en schaalbaar te maken. Onze ambitie is om significant aantal bedrijven op de AI-kar krijgen.

Nemen jullie daarin een pioniersrol in binnen België?

Er zijn nog bedrijven die al met data en AI werken, maar wij geloven wel dat we vanuit onze ervaring een meer pragmatische en business-first insteek hanteren. Weg van de hype, naar een haalbare impact. Dat is wel uniek.

News

Meest recente blogs.